Zorgtoeslag

Zorgtoeslag aanvragen en zorgtoeslag berekenen

De zorgtoeslag is een financiële bijdrage in de kosten van je Nederlandse zorgverzekering. De zorgtoeslag is ontwikkeld om de stijgende zorgpremie te compenseren. Hierdoor blijft de verplichte basisverzekering ook voor mensen met een (relatief) laag inkomen betaalbaar en toegankelijk. Of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe hoog deze zorgtoeslag is, hangt af van je inkomen. Op deze pagina vertellen we je meer over zorgtoeslag aanvragen en zorgtoeslag berekenen.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Allereerst moeten jij en je eventuele partner de Nederlandse nationaliteit hebben, de nationaliteit van een EER-land hebben of over een geldige verblijfsvergunning beschikken. Ook moet je ten minste 18 jaar oud zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben en je/jullie inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn.

Zorgtoeslag berekenen

Op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt hangt af van je inkomen en of je een toeslagpartner hebt. Dit is iemand waarmee je – in de breedste zin van het woord – een relatie hebt. Je inwonende partner bijvoorbeeld, maar ook een medebewoner kan een toeslagpartner zijn. Der maximale zorgtoeslag 2020 bedraagt € 105,- per maand als je geen toeslagpartner hebt. Als je wel een toeslagpartner hebt is de maximale zorgtoeslag die jullie samen ontvangen € 199,- per maand.

Wil je dat wij de zorgtoeslag voor je berekenen?

Meer weten over de zorgtoeslag 2020?