Zorgtoeslag regels 2020

De maximale zorgtoeslag voor het jaar 2020 bedraagt € 105 per maand. Wanneer je een toeslagpartner hebt dan is de maximale zorgtoeslag € 199 per maand.

De voorwaarden om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen zijn:

  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je bent minimaal 18 jaar oud
  • Je/jullie inkomen is niet te hoog
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je/jullie vermogen is niet te hoog

Wanneer kun je zorgtoeslag aanvragen?

Als je een Nederlandse zorgverzekering hebt en voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Deze zorgverzekering kun je met terugwerkende kracht aanvragen vanaf het moment dat je de zorgverzekering hebt afgesloten. Je kunt zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019.

Hoeveel mag je in 2020 verdienen om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen?

Als je alleenstaand bent en niet meer verdient dan € 30.481 per jaar heb je recht op zorgtoeslag. Je mag bovendien niet meer dan € 116.613 aan vermogen (spaargeld) bezitten. De maximale zorgtoeslag is € 105 per maand als je geen of minder inkomen hebt dan € 21.000.


Toeslagpartner

Als je een toeslagpartner hebt mogen jullie samen niet meer verdienen dan € 38.945 per jaar. Jullie gezamenlijke spaargeld mag bovendien niet meer zijn dan € 147.459. Het maximumbedrag is € 199 per maand bij een gezamenlijk inkomen tot € 21.000.

Wat wordt bedoeld met een toeslagpartner?

Heb je een geregistreerd partner of ben je getrouwd? Dan is die persoon jouw toeslagpartner. Maar ook een medebewoner – dus iemand die ook op jouw adres ingeschreven staat – kan je toeslagpartner zijn. Bij het beantwoorden van de vragen bij het invullen van het aanvraagformulier ontdek je of je wel of niet een toeslagpartner hebt.


Geef op tijd wijzigingen door

Als je op dit moment zorgtoeslag krijgt en er iets verandert in je leven – je krijgt opslag of gaat bijvoorbeeld samenwonen – dan heeft dat meteen gevolgen voor je zorgtoeslag. Geef zulke veranderingen meteen door! Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wil je dat wij de zorgtoeslag voor je berekenen?