Kinderopvang­toeslag
regels 2020

De belangrijkste regels voor het krijgen van kinderopvangtoeslag zijn:

Je kinderen gaan naar een geregistreerde opvang (kinderdagverblijf of gastouder)

  • Jij (en je toeslagpartner) werken, studeren, of volgen een traject naar werk
  • Jij en je kinderen wonen op hetzelfde adres
  • Jij en je kinderen staan ook ingeschreven op dit adres bij de gemeente
  • Een deel van de kosten van de opvang betaal je zelf. Het ene (grootste) deel van de kosten kun je met de kinderopvangtoeslag betalen. Het andere deel moet je zelf betalen. Dat is de verplichte eigen bijdrage. Je moet dit met bankafschriften kunnen antonen.

Wat is geregistreerde opvang?

Voor kinderopvangtoeslag geldt als geregistreerde opvang de opvanginstellingen en gastouders die in het zogenaamde Landelijke Register Kinderopvang LRKP staan vermeld. Indien deze kinderdagverblijven en gastouders geregistreerd zijn in het LRKP, dan zijn zij door de overheid namelijk goedgekeurd en is er recht op kinderopvangtoeslag.

Wat telt als werk?

Het gaat erom dat je geld verdient met je werk en er belasting over betaalt. Werk je parttime? Ook dan kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Voorbeelden van werk in de zin van de kinderopvangtoeslag zijn:

  • Je hebt een vaste baan
  • Je bent ondernemer, zzp’er of freelancer
  • Je werkt als uitzendkracht
  • Je bent raadslid bij de gemeente

Werk je mee in de zaak van jouw partner en word je daar niet voor betaald? Ook dan kun je toeslag krijgen.

Let op het maximumaantal uren

Als je kinderen nog niet naar school gaan en je werkt, kun je recht hebben op 140% van de gewerkte uren. Gaan ze wel naar school, dan is dat 70%. De achtergrond van deze regel is dat alleen voor de uren dat je werkt (inclusief een vaste norm voor de reistijd) recht is op kinderopvangtoeslag.

Vraag kinderopvangtoeslag tijdig aan

Voor de kinderopvangtoeslag geldt een beperkte terugwerkende kracht, namelijk de lopende maand en 3 maanden ervoor. Een aanvraag in maart 2020 betekent dat facturen van kinderdagverblijven en gastouder, daterend van november 2019 en eerder, niet meer ‘gedeclareerd’ kunnen worden.

Wil je zekerheid over je kinderopvangtoeslag?